על השיטה
למעלה מ3000 שנים מאז שנאמר ליהושע בן נון נביא ה' והמנהיג הראשון בארץ ישראל הציווי[1] "לֹֽא־יָמ֡וּשׁ סֵפֶר֩ הַתּוֹרָ֨ה הַזֶּ֜ה מִפִּ֗יךָ וְהָגִ֤יתָ בּוֹ֙ יוֹמָ֣ם וָלַ֔יְלָה לְמַ֙עַן֙ תִּשְׁמֹ֣ר לַעֲשׂ֔וֹת כְּכָל־ הַכָּת֖וּב בּ֑וֹ כִּי־אָ֛ז תַּצְלִ֥יחַ אֶת־דְּרָכֶ֖ךָ וְאָ֥ז תַּשְׂכִּֽיל" . ציווי זה המשיך דרך כל נביאי ה' עד אחרון הנביאים וחותם התנ"ך , עזרא הסופר הלא הוא מלאכי הנביא[2] המצווה אותנו " זִכְר֕וּ תּוֹרַ֖ת מֹשֶׁ֣ה עַבְדִּ֑י אֲשֶׁר֩ צִוִּ֨יתִי אוֹת֤וֹ בְחֹרֵב֙ "[3] . ודבריו של מלאכי הם הפחת רוח חיים לקראת הגלות הגדולה שהנה הנה עת הגאולה קרוב, הנה זה עומד אחר כותלנו[4] ולמלאכי הרואה, כפי שנקרא מלפנים הנביא בישראל[5] המציאות גלויה וברורה כשמש שתתקיים המשך נבואתו " הִנֵּ֤ה אָֽנֹכִי֙ שֹׁלֵ֣חַ לָכֶ֔ם אֵ֖ת אֵלִיָּ֣ה הַנָּבִ֑יא לִפְנֵ֗י בּ֚וֹא י֣וֹם ה' הַגָּד֖וֹל וְהַנּוֹרָֽא ".
אך רוח גדולה זו ותקווה גדולה זו תבוא אם נזכה לחבר את האבות עם הבנים ואת הבנים עם אבותם. אם נזכה לדלות מתורת האבות מים חיים להשקות את הבנים, אם נדע להשכיל ומתוך לימוד התמודדותם של נביאי ה' בדורות עברו כאן בארץ ישראל ונדע לקבל כלים להתמודדויות בדורות שלנו ורק כך נזכה שלא יתקיימו סוף דבריו של הנביא " פֶּן־אָב֕וֹא וְהִכֵּיתִ֥י אֶת־הָאָ֖רֶץ חֵֽרֶם "
מחזה זה כבר התגלה ליהושע בן נון עם כניסתו לארץ "וַיִּשָּׂ֤א עֵינָיו֙ וַיַּ֔רְא וְהִנֵּה־אִישׁ֙ עֹמֵ֣ד לְנֶגְדּ֔וֹ וְחַרְבּ֥וֹ שְׁלוּפָ֖ה בְּיָד֑וֹ"[6] ומבארים חז"ל שבעוון ביטול תורה[7] הופיע מלאך ה'.
ואכן, המשימה הגדולה שלא ימוש ספר התורה הזה מפיך עומדת מדור לדור מראשון הנביאים ועד דורנו. בכל דור ודור יש לחשוב על הכלים החדשים שיחזיקו את התוכן הנצחי. החל ממשה רבינו הדואג ל-לַמְּדָ֥הּ אֶת־בְּנֵי־יִשְׂרָאֵ֖ל שִׂימָ֣הּ בְּפִיהֶ֑ם שכן "לֹֽא־דָבָ֨ר רֵ֥ק הוּא֙ מִכֶּ֔ם כִּי־ה֖וּא חַיֵּיכֶ֑ם וּבַדָּבָ֣ר הַזֶּ֗ה תַּאֲרִ֤יכוּ יָמִים֙ עַל־הָ֣אֲדָמָ֔ה דרך שלמה מלך ישראל שתיקן משלים הרבה[8] ובפרט האחרון שבהם עזרא הסופר שראויה היתה התורה להינתן על ידו. שבתקנותיו ההלכתיות חיזק וקיבע את לימוד התורה בישראל , כולם עמלו במסירות רבה להמשיך את שרשרת הדורות שלא תמוש התורה מעם ישראל[9].
חכמים רבים לאורך כל הדורות עמדו על חשיבות לימוד התנ"ך , די אם נתבונן בתקנות חכמים להפטיר בנביא בכל שבת ובקריאת המגילות וספרים נוספים בקהילות ישראל השונות. הבקיאות הרבה בתנ"ך בקרב חכמי התלמוד בולטת במגוון ציטוטי הפסוקים בתלמוד. בקיאות התנ"ך ראויה שתהיה נחלת קטנים וגדולים וכפי שסיפר הרב שאר ישוב הכהן זצ"ל על כך שבהיותו בן שבע נבחן על התנך במלואו אצל הרב קוק זצ"ל, מספר חודשים לפני פטירתו.
המסורה היהודית
המסורה היהודית חילקה את הנביאים ל 204 סדרים ואת הכתובים ל 89 סדרים. וכאן המקום להודות לרב בצלאל אריאל הפועל לשיבה לבצרון[10] – להעדפת השימוש בחלוקה היהודית לסדרים על פני החלוקה הלקוחה מרוח אירופאית לפרקים, הרוח הזרה לעמנו. שיעורים מרתקים על ידו על משמעות החלוקה היהודית נמצאים באתר[11].
משמעות החלוקה לסדרי הנביאים וכתובים לא ברורה במלואה (ראו בהרחבה בחוברת שיבה לבצרון) אך ר' שאול קוסובסקי זצ"ל[12] הסביר כי הדבר תואם לקריאה יומית של התנ"ך מידי יום ללא שבתות כך שבמשך שנה ניתן יהיה לסיים את כל התנ"ך.
סיום התנ"ך בשנה
רעיון זה של סיום התנ"ך בשנה אחת נמצא במסורת ישראל. ואחד המנהגים המוכרים שנהגו יהודי דמשק וכורדיסטאן הוא ה-"משמרה" בו קוראים כל שבת חלקים מהנביאים הכתובים (והמשנה) כך שבכל שנה מסיימים את התנ"ך כולו.
ובאופן דומה מתאר הרב כלפון הכהן את המנהג הקדום באי ג'רבה[13] " בדורות שלפנינו ולפני פנינו היו רושמים כל אנשי הקהילת קודש הי"ו ומחלקים אותם לימי החודש יום א' ב' ג' ד' ה' של כל שבוע ונקראת משמרה ומתקבצים בביהכ"נ הגדולה ללמוד שם סדר המשמרה תנ"ך ומשניות כפי הסדר של המשמרה הכתבו או המודפס. ומי שיש לו צורך באותו יום שעלה לו בגורלו באותו חדש משלם לממונה המשמרה סך מה לזכרון או דרך קנס או להשכיר זולתו במקומו. ובזמן הזה לא נשאר רק שם ושארית שבאים לבית הכנסת הנזכר בימים הנזכרים ללמוד שם מעט מפסוקי אותה פרשה עם פירוש רשי וללמוד שם אחרי כן כמה זקנים ותשושי כח תהילים ומה טוב ומה נעים להשתדל להחזיר עטרה ליושנה"
וברוח זו זכה וזיכה מר אבישי אילת הי"ו לפרוץ דרך לרבים והקים אתר ללימוד תנך יומי בו מסיימים יחד עם התורה את הנביאים והכתובים מידי שנה . זכות הרבים תעמוד לו. באתר זה אף ציין מספר רב של יוזמות של לימוד תנ"ך בימינו.
ברוח זו החלטנו להרחיב את המעגל כך שלימוד התנ"ך תוך היקף, עומק, ולימוד מתוך דברי חז"ל וחכמי ישראל לדורותיהם יגבר ולשם כך הקמנו את הפורטל במטרה שינגיש את הלימוד לכל החפץ לשמוע את דבר ה'.
החלוקה בין נביאים לכתובים
מספר עקרונות עמדו לפנינו בסידור לוח השנה כך שנסיים בשנה אחת ובראשם לימוד הנביאים במקביל לכתובים. הנביאים והכתובים עניינם שונה זה מזה הנבואה ורוח הקודש הם צינורות שונים להופעת שם ה' בעולם ואך מתבקש ללמוד את שניהם במקביל כפי שהדבר נעשה במסגרת לימוד שונות הנהוגות בעמנו כגון המשמרה וחק לישראל[14].
הסמיכות ללוח השנה
במעגל השנה היהודי נוהגים בקהילות שונות לקרוא את חמשת המגילות, משלי, איוב, דניאל בלוח זה החלטנו למקם את הספרים השונים כך שיתקיים "דבר בעיתו מה טוב[15]". לא יכולנו לתת תוקף לכל המנהגים כולם, שכן יש ביניהם סתירה מסויימת ולכן ביכרנו את המנהגים המוכרים יותר ותוך רצון לתת לכל המנהגים ביטוי. הרחבה של סוגיא זו תובא במאמר רחב יותר.
מקומו של ספר ישעיהו ביחס לירמיהו ויחזקאל[16] אינו אחיד בכל המסורות וזו סוגיא שבעז"ה תורחב במאמר אחר בלוח זה אחזנו במנהג המקובל והמוכר בספרי התנ"ך המודפסים.
ישנם שיטות רבות לגבי סדר ספרי הכתובים ובפרט ביחס למקומו של דברי הימים. הצמדת ספרי הכתובים ללוח השנה השאירה בידינו להתאים את ספרי תהילים, דברי הימים ועזרא לחמשת החודשים הראשונים (עד ניסן) ולחודש אלול. הואיל והמנהג הוא לקרוא את ספר דניאל לאחר תשעה באב החלטנו ללמוד את ספר עזרא בצמידות אליו כפי שמופיע בילקוט שמעוני שכן הוא עניינו הוא החזרה לארץ לאחר גלות בבל ופרס. קריאתו בתקופה זו מביאה לכך שהוא נלמד במקביל לספר תרי עשר, ובפרט לחגי זכריה ומלאכי שהתנבאו בתחילת ימי בית שני.
נותרה ההחלטה האם להקדים את תהילים לדברי הימים כפי שמופיע בהדפסות המקובלות של התנ"ך או להיפך. בעינינו ההחלטה היא פשוטה לזכות ולהמשיך ולשבח את הקב"ה וללמוד טעמה של רוח הקודש ותפילה מיד בתחילת השנה. יתרה מזו, בכך אנו מרווחים שספר דברי הימים נלמד בצמוד כמעט באופן מלא לספר מלכים והשוואה המתבקשת ביניהם קלה יותר.
בעזרת ה' נזכה שעל ידי לימוד התורה יתקבלו תפילותינו ותפילות עם ישראל כולו ונזכה לשובה של נבואת אמת. "וְהָיָ֣ה׀ בְּאַחֲרִ֣ית הַיָּמִ֗ים נָכ֨וֹן יִֽהְיֶ֜ה הַ֤ר בֵּית־ה֙' בְּרֹ֣אשׁ הֶהָרִ֔ים וְנִשָּׂ֖א מִגְּבָע֑וֹת וְנָהֲר֥וּ אֵלָ֖יו כָּל־הַגּוֹיִֽם: וְֽהָלְכ֞וּ עַמִּ֣ים רַבִּ֗ים וְאָמְרוּ֙ לְכ֣וּ׀ וְנַעֲלֶ֣ה אֶל־הַר־ה֗' אֶל־בֵּית֙ אֱלֹהֵ֣י יַעֲקֹ֔ב וְיֹרֵ֙נוּ֙ מִדְּרָכָ֔יו וְנֵלְכָ֖ה בְּאֹרְחֹתָ֑יו כִּ֤י מִצִּיּוֹן֙ תֵּצֵ֣א תוֹרָ֔ה וּדְבַר־ה֖' מִירוּשָׁלִָֽם"
[1] יהושע א ח
[2] מגילה יג
[3] מלאכי ג
[4] שיר השירים ב ט
[5] שמואל א ט ט
[6] יהושע פרק ה פסוק יג
[7] עירובין סג ב
[8] כפי שנאמר במדרש: איש חכם –זה שלמה המלך עליו השלום שאתקין נר והאיר את העולם במשליו וספריו. ומילט את העיר בחכמתו מידי האפיקורסים והמינים שהוא התקין אזנים לתורה. שלמדנו שעד שלא בא שלמה היתה התורה כמו קלחת שאין לה אזנים ומי שהתקרב אליה נשרף כיוון שבא שלמה ועשה לה אזנים וניצלו בני אדם בעצתו
[9] ישעיהו פרק נט פסוק כא וַאֲנִ֗י זֹ֣את בְּרִיתִ֤י אוֹתָם֙ אָמַ֣ר ה' רוּחִי֙ אֲשֶׁ֣ר עָלֶ֔יךָ וּדְבָרַ֖י אֲשֶׁר־שַׂ֣מְתִּי בְּפִ֑יךָ לֹֽא־ יָמ֡וּשׁוּ מִפִּיךָ֩ וּמִפִּ֨י זַרְעֲךָ֜ וּמִפִּ֨י זֶ֤רַע זַרְעֲךָ֙ אָמַ֣ר ה' מֵעַתָּ֖ה וְעַד־עוֹלָֽם: "
[10] כך שם החוברת והחומש שהוציא לקידום החלוקה לסדרים יהודים
[12] כפי שמובא משמו בהקדמת התנ"ך קורן ובחוברת שיבה לבצרון
[13] ספר ברית כהונה עמוד 126 סימן לימוד
[14] דרך זו אף מאפשר לאלו המעוניינים לסיים את התנך בקצב איטי יותר ללמוד בשנה אחת את הנביאים ובשנה השניה את הכתובים
[15] משלי טו כג
[16] האם ישעיהו הראשון כפי שמופיע בתנכים המודפסים היום או לאחר ירמיהו ויחזקאל כפי במופיע בילקוט שמעוני